Blog

Tjelesna aktivnost djece s teškoćama u razvoju

Tjelesna aktivnost djece s teškoćama u razvoju

Tjelesna aktivnost primarna je prevencija u borbi protiv pretilosti te različitih kroničnih oboljenja djece i mladih. Djeca s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom posebno su rizična skupina. Stoga su individualizacija i prilagodba aktivnosti od iznimne važnosti.

Na žalost, kada govorimo o već navedenoj populaciji, brojne su prepreke za bavljenje tjelesnom aktivnošću. Neke od tih prepreka odnose se  na prijevoz i slabu ili nikakvu prilagođenost sportskih terena i sportske opreme. Tu su i slaba dostupnost prilagođenih programa vježbanja te pomanjkanje stručnog kadra.

Provedba tjelesnih aktivnosti zahtjeva maksimalnu individualizaciju prostora, opreme i što je najvažnije metoda rada u skladu s mogućnostima, sposobnostima i željama pojedinca.

Sudjelovanje djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom u sportu i prilagođenim tjelesnim aktivnostima pruža im višestruku dobrobit. Ona se odnosi na poboljšanje socijalizacije, povećanje snage i opsega pokreta, sprječavanje nastanka kontraktura te poboljšanje rada pojedinih organa i organskih sustava.

Također, integracijom djece i osoba s invaliditetom u sportske i rekreativne programe uklanjaju se predrasude i podiže njihovo samopouzdanje. Sve navedeno od ključne je važnosti za njihovo aktivno i ravnopravno participiranje u zadacima i aktivnostima svakodnevnog života.

Individualizacija i prilagodba ključne su za postizanje maksimalnog potencijala djece s teškoćama u razvoju kao i osoba s invaliditetom.

Jedan komentar

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.