Blog

Autizam – neurobiološki razvojni poremećaj

Što je autizam

Autizam je neurobiološki razvojni poremećaj koji se javlja obično prije djetetove treće godine. Iako se oblici i simptomi autizma razlikuju, svi utječu na djetetovu sposobnost interakcije s drugima.

Funkcioniranje djece s autizmom

Djeca s autizmom proces socijalizacije prolaze nešto drugačije od ostale djece. Oni pokazuju poteškoće u percepciji tuđih potreba, misli i osjećaja. Održavanje društvenih odnosa otežavajuće je uslijed činjenice da su djeca s autizmom pretežito individualci te imaju vrlo mali krug ljudi s kojima su voljni uspostaviti komunikaciju. Zbog poteškoća sa senzornom integracijom, često im je teško održati očni kontakt s drugom djecom ili odraslima. Senzorna integracija definitivno spada među najteže aspekte autizma. Osjetila djece mogu biti toliko pojačana da im to uzrokuju tegobe. U novom okruženju koje se nama čini sigurnim i bezazlenim, npr. livada, dijete može proživljavati traumu. Ono nije u stanju spoznati objekte kao cjelinu nego je usredotočeno na svaki pojedini aspekt svojeg okruženja.

Važnost sportsko rekreacijskih aktivnosti

Zbog svega navedenog, vrlo je važno pratiti reakcije djeteta te ga naučiti socijalnim vještinama tijekom različitih sportsko rekreacijskih aktivnosti. Budući da se socijalne vještine grade kroz život te su nužne za održavanje društvenih odnosa i sklapanje prijateljstava, neopisivo je važno raditi na njima te izlagati dijete situacijama u kojima ih može i pokazati.  Sportsko rekreacijske aktivnosti idealan su način za učenje i nadogradnju socijalnih vještina. Tijekom takvih aktivnosti dijete ne samo da se kreće u skupini vršnjaka nego je i primorano surađivati s njima kako bi svi skupa završili zadatak. Također se uči važnosti čekanja na red kao i uvažavanja tuđih potreba i osjećaja.

Nekoliko savijeta za kraj

Naučite se komunicirati s autističnim djetetom. Dijete vas često ne razumije kada ga na primjer zovete na ručak – za njega je to kao što bi za vas bila matematička formula koju ne razumijete. Morate mu se obratiti smireno i usredotočeno. Ponekad ćete morati biti istinski kreativni da biste dobili od djeteta ono što želite.
Promatrajte dijete – ono će vam prije ili kasnije na sebi svojstven način signalizirati jasnu potrebu za nečim.
Budite strpljivi, fokusirajte se na one stvari koje djeca uspješno izvršavaju. Fokusirajte se na njihov napredak, a ono što ne mogu neka vam bude poticaj da daljnji rast i razvoj.