O nama

Životopis

Lorena Draženović, specijalizirala je kineziterapiju na
Kineziološkom fakultetu. Već na trećoj godini faksa počela je volonterski
raditi s djecom s teškoćama u razvoju. Radila je u osnovnoj školi prilagođenu
nastavu tjelesne i zdravstvene kulture s djecom s cerebralnom paralizom kao i
na brojnim projektima i programima. Nakon završetka fakulteta kreće na stručno
osposobljavanje u Dnevni centar za rehabilitaciju djece i mladeži Mali dom –
Zagreb. Također, 2016. godine postaje vanjski suradnik na Kineziološkom
fakultetu na usmjerenju Kineziterapija. Nakon uspješno odrađenog stručnog
osposobljavanja zapošljava se u Društvu za osobe s cerebralnom i dječjom
paralizom CeDePe Zagreb. Nakon nekog vremena prelazi u  Zagrebački
sportski savez gluhih gdje je osmislila, napisala i uspješno provela projekt
prve univerzalne sportske škole za djecu s oštećenjem sluha ”Silent –
Zagreb”. U sklopu navedenog projekta organizirala je i dan sporta pod geslom
”sportom do promjene”. Također je kao direktor ženske reprezentacije u
curlingu osvojila prvo europsko zlato na europskom prvenstvu gluhih.  Godine 2018. odlučuje
otvoriti vlastiti obrt upravo pod nazivom ”Možeš ti to”. 

Osim ovog službenog obrazovanja završila je i brojne edukacije poput – Halliwick terapijsko plivanje, emocionalne potrebe djece, nepoželjna ponašanja u predškolskoj dobi, Kinaeathetics, procjena motoričkih vještina ‘Challenge’ te procjena kvalitete motorike ‘Quallity FM’. Sudjelovala
je i na brojnim znanstveno – stručnim konferencijama većinom kao izlagač
vlastiti radova. Iza sebe ima objavljena četiri stručna rada te nekoliko
nagrada za iste. Organizirala je i nekoliko projekata s ciljem senzibilizacije
društva za potrebe i mogućnosti djece s teškoćama u razvoju.

Misija

U svom radu s djecom s teškoćama u razvoju primijetila sam kako u jednom običnom danu te djece fali igra, fali prostora da budu to što jesu – djeca. Stoga je nastala ideja o obrtu za poduku u kojem ćemo kroz igru i različite zabavne i prilagođene aktivnosti utjecati ne samo na motorički, nego na cjelokupni razvoj djece. Naša misija je da djeca koja kod nas dolaze budu sretna i zadovoljna, da kroz igru ostvarimo njihov maksimalni potencijal, da razvijamo svijest o važnosti individualizacije i prilagodbe aktivnosti te da se svi povezujemo i družimo bez obzira na prepreke s kojima se susreće svatko od nas.

Vizija

Kontinuirano ulažući u educiranje naših stručnjaka te prateći trendove razvoja djece, Možeš ti to u budućnosti vidimo kao referentno ime za motorički i socijalni razvoje djece s teškoćama u razvoju. 

Projekti i eventi

  • univerzalna sportska škola ”Silent – Zagreb”
  • dan sporta ”Sportom do promjene”
  • edukativna akcija ”Bez granica’

Stručni radovi

  • Bartoluci, S., Draženović, L. (2017). Pet zastava, četiri države, jedno državljanstvo – čije su medalje?. Sociologija i prostor: časopis za istraživanje prostornog i sociokulturnog razvoja. Vol-55/No.2(208), str.223-238.
  • Draženović, L. (2017). Prilagodba motoričke igre za djecu s cerebralnom paralizom i pridruženim oštećenjima. U: Findak, V., ur. Zbornik radova 26. ljetne škole kineziologa Republike Hrvatske: Kineziološke kompetencije u područjima edukacije, sporta, sportske rekreacije i kineziterapije. Poreč: Hrvatski kineziološki savez, str.416-428.
  • Draženović, L. (2018). Primjer dobre prakse u području sporta – univerzalna sportska škola za djecu s oštećenjem sluha ”Silent-Zagreb”. U: Babić, V., ur. Zbornik radova 27. ljetne škole kineziologa Republike Hrvatske: Primjeri dobre prakse u područjima edukacije, sporta, sportske rekreacije i kineziterapije. Poreč: Hrvatski kineziološki savez, str.626-631.
  • Draženović, L. (2018). Utjecaj organiziranih motoričkih aktivnosti na poboljšanje kvalitete života djece s oštećenjem sluha. U: Šalaj, S., ur. Zbornik radova 4. znanstveno – stručne konferencije: Motorička znanja djece. Zagreb: Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, str.220-225.

Važnost imena

Važno mi je ispričati priču o tome kako je nastalo ime Možeš ti to. Naime, počela sam razmišljati o pokretanju vlastitog posla puno prije nego što sam se odlučila zaista to i napraviti. I iskreno, bilo je vrlo lako pronaći razloge i izgovore zašto ne pokrenuti nešto svoje. Jednog dana, gledala sam snimku TedX-a na kojem je nastupila i Marina Orsag, naša najbolja komičarka. Cijeli njen govor bio je baziran na tome koliko je teško bilo pokrenuti stand up scenu u Hrvatskoj. Ali isto tako o tome koliko je podrške u životu imala od strane obitelji i prijatelja. Ono što je meni ostalo upečatljivo bila je jedna rečenica koju je ona stalno ponavljala, a to je ”Ma možeš ti to”.

Taj govor je toliko pozitivan i inspirativan da sam u tom trenutku i ja sama sebi rekla ”Ma Lorena, možeš ti to”. I eto, nekoliko mjeseci kasnije otvaram svoj vlastiti obrt, razgovaram s prijateljicom o tome kako će se zvati i sine nam – Možeš ti to! Ime koje je upućeno svakom djetetu za svaki novi korak, svaku savladanu prepreku, svako usvojeno znanje – možeš ti to. Ime toliko jednostavno, a opet toliko jako i značajno. 🙂