Blog

Tjelesna aktivnost – ključ očuvanja zdravlja djece!

Važnost vježbanja

Da je vježbanje potrebno svakom djetetu znaju već i ptice na grani. National Center on Health, Physical Activity and Disability u svojim tekstovima često ističu jednu vrlo zanimljivu rečenicu koja glasi ”Exercise is for EVERY body.” Prevedeno na hrvatski to bi značilo ”vježbanje je za svakog” ili u doslovnom prijevodu ”vježbanje je za svako tijelo”.
Tjelesna aktivnost ključna je u očuvanju zdravlja djece. Budući da istraživanja pokazuju da se djeca s teškoćama u razvoju, za razliku od svojih vršnjaka tipičnog razvoja, rjeđe uključuju u sport, dobrobiti vježbanja za njih su još i veće.
Tjelesna aktivnost poboljšava funkcioniranje srca i pluća, poboljšava izvedbu svakodnevnih životnih zadataka, sprječava razvoj kroničnih oboljenja, smanjuje anksioznost, depresiju, kolesterol te krvni tlak, povećava osjećaj samopouzdanja, itd.

Opće upute

Budući da se radi o djeci, obavezno morate voditi računa o intenzitetu (lagani do srednji intenzitet), trajanju (20min do 60min) te frekvenciji (2 do 3 puta tjedno) treninga. Također, važno je držati se rutine koja se većinom sastoji od zagrijavanja, glavnih aktivnosti te hlađenja.

Kratki savjeti

Pitanje je, možete li prilagoditi vježbanje tako da ono postane dijelom vaše svakodnevne rutine? Naravno da možete, a evo i nekoliko savjeta kako.

  1. Hodanje – hodajte što više ili što češće. Ako putujete s djetetom javnim prijevozom ili autom, izađite par stanica ranije ili parkirajte auto malo dalje od željene lokacije te zajedno prošetajte do odredišta.
  2. Plivanje – ako idete na more, dozvolite svom djetetu da što duže bude u vodi. Plivanja odnosno bilo kakvo kretanje u vodi pruža djeci brojne dobrobiti. Budući da je otpor veći u vodi nego u zraku, puno je teže kretati se u vod. Stoga će kretanje u vodi jače razvijati njihove mišiće, kapacitet pluća te će energetski angažman biti veći nego kada se na isti način kreću po tlu.
  3. Igrališta – odvedite dijete na igralište i pustite ga da istražuje samo. Često od roditelja čujemo pitanje ”a što ako padne”. Pa, sjetite se samo koliko ste puta vi pali kada ste bili mali. Svi smo padali kada smo bili mali, to jedini način na koji možemo naučiti kako savladati određene prepreke te kako koristiti svoje obrambene reakcije.