Blog

Važnost igre u djetinjstvu

Važnost igre

Važnost igre velika je iz nekoliko razloga. Igranjem djeca zadovoljavaju većinu svojih potreba. Ona utječe na razvoj kreativnosti te motoričkih, funkcionalnih i kognitivnih sposobnosti. Možemo utjecati i na razvoj i poboljšanje socijalizacije kao i emocionalne regulacije djece. Također, primjerene i kvalitetne igre mogu pozitivno utjecati na osjećaj samopouzdanja i samopoštovanja, zdravstveno stanje te psihološku dobrobit djeteta. Budući da se djeca ne izražavaju tako dobro kao odrasli, igra može biti odličan način komunikacije. Igra je također djetetovo prirodno sredstvo za učenje.

Prilagodba igre

Uvijek treba imati u vidu da djeca predškolske dobi nisu dovoljno zrela za natjecateljske igre. Takve bi igre i zadatke trebalo ipak sačuvati za kasniju, zreliju dob. Sve igre mogu se i moraju prilagoditi dobi te mogućnostima, sposobnostima ali i preferencijama djeteta. Važno je da kroz igru kod djece razvijemo ljubav prema tjelesnoj aktivnosti kako bi bili što aktivniji i u adolescentskoj i odrasloj dobi.

Roditelji i igra

Jedna od najvećih zabluda je da je igra samo za djecu. Roditelji često prilagođavaju kućanske i dnevne aktivnosti kako bi i djeca u njima sudjelovala. Kroz ovakvu vrstu igre dijete uči kako slijediti pravila te kako se ponašati u društvu. No u ovoj situaciji, dijete se prilagođava odrasloj osobi čime gubi mogućnost da bude dijete. Upravo zato važno je da roditelj ponekad zaboravi da je roditelj. Ravnopravna igra na dječjoj razini od neprocjenjive je važnosti. To je igra koja uključuje zabavu i uživanje te razvoj intime između roditelja i djeteta.

Možeš ti to i igra

Mi u Možeš ti to uvijek naglašavamo važnost igre te se trudimo sve vježbe i zadatke prakticirati kroz igru, zabavu i smijeh. Smatramo da kroz takve aktivnosti djeca najbolje uče te postižu najveći napredak. Učestalim novim igrama izbjegavamo pojavu zamora i zasićenosti kod djece. Uvijek se trudimo omogućiti djeci da budu to što jesu – djeca!