logo_white

Razvoj motorike kod djece s oštećenjem vida

Oštećenje vida i motorika

Oštećenje vida dijeli se na sljepoću i slabovidnost. Pod pojmom sljepoće podrazumijeva se potpuni gubitak vida i osjeta svjetla ili potpuni gubitak vida uz posjedovanje osjeta svjetla. Nasuprot tome, pod pojmom slabovidnosti podrazumijeva se smanjena vidna oštrina na jednom ili oba oka. Stoga nije teško za zaključiti da oštećenje vida utječe na razvoj motorike kod djece.

Oštećenje vida znatno utječe na razvoj motorike u djece.

Razlog tome ne leži u samom oštećenju kao takvom već u nedostatku potrebnih informacija. Naime, zbog nestabilnosti i češćih padova, djeca s oštećenjem vida često gube vjeru u sebe te se povlače i zatvaraju. Sve navedeno često dovodi do stagniranja na području motorike. Djeca s oštećenjem vida nemaju mogućnost vizualne imitacije pokreta te ne razvijaju vizualno motoričku koordinaciju što uvelike otežava učenje kretanja ali i nekih svakodnevnih radnji kao što su hranjenje i oblačenje.

Djeca su često su šutljiva, povučena i nesigurna. Stoga je vrlo važno što ranije naučiti dijete da upotrebljava ostala osjetila kao što su sluh, opip, miris, okus i kinestetička osjetila. Također, izuzetno je važno pomoći djetetu da ovlada socijalnim vještinama kako bi se što bolje uklopilo u svoju okolinu te kako bi bilo što samostalnije.

Najbolji način kako možete pomoći djeci u procesu socijalizacije jest kroz različite prilagođene grupne igre i aktivnosti.

Slijedi i nekoliko primjera kako prilagoditi aktivnosti te u nju uključiti i dijete s oštećenjem sluha.

Povlačenje konopa – aktivnost je od koje dijete s oštećenjem vida ima višestruke koristi. Putem taktilne percepcije dijete u mozgu stvara sliku o predmetu i njegovoj svrsi. Opipom konopa dijete dobiva potrebne informacije o svojoj okolini. Također, osluškujući navijanje suigrača, dijete ima mogućnost razvoja te poboljšanja slušne percepcije. Dobra slušna percepcija omogućava djetetu bolje praćenje igre te njegovu veću uključenost u sam tijek igre.

Preskakanje vijače – aktivnost je kojom se mogu baviti svi učenici. Ako stavimo zvonce na vijaču, pomoći ćemo djetetu da ovlada i ovom vještinom. Putem zvuka zvonca, dijete će dobiti informacije o položaju te kretanju užeta.

Graničar – najpopularnija grupna igra kod djece. Navedenu igru prilagoditi ćemo djetetu na način da koristimo zvučnu loptu ili da običnu loptu stavimo u vrećicu kako bi dijete dobilo potrebne zvučne informacije o položaju lopte na terenu. Također, lopta se neće bacati po zraku nego će ju djeca kotrljati po podu te na taj način pokušati pogoditi djecu iz protivničke ekipe. Ne preporučam da sva djeca imaju zatvorene oči zbog sigurnosti prilikom kretanja. No ono što možemo napraviti jest to da kapetani iz svake ekipe moraju imati zatvorene oči. Na taj će način svaki puta drugo dijete imati priliku iskusiti kako je to oslanjati se isključivo na osjet sluha. Ova igra podrazumijeva da dijete s oštećenjem vida dobro poznaje prostor dvorane. Radi bolje orijentacije, granične linije terena najbolje je označiti, na primjer užetom, kako bi dijete imalo informaciju u kojem se prostoru treba kretati.